Герой назавжди: виставка робіт Сергія Якутовича в Я Галереї



Сергій Якутович, художник зі світовим їм’ям, без перебільшень і вагань. Бо лише майстру, який розробив таке величезне розмаїття образів героїв, що миттєво здобули народну любов ставши принтами для одягу та аксесуарів, і навіть татуюванням. Образи, що створені Сергієм Якутовичем настільки концетровані і влучні, що героїв Гоголя, Сервантеса, Пушкіна, практично усіх класиків аудиторія сприймає майже як історичні.


Герой Тараса Бульби, яким його знаю і люблять у виконанні легендарного актора Остапа Ступки, народився саме з ескізів Сергія Якутовича. «Я люблю історичні твори і костюми. Такий костюм дає пластику, ходу, мислення. Художник Сергій Якутович намалював понад 400 портретів Тараса. Він на них в приголомшливих костюмах. Мені запам'ятався портрет, де Бульба в розкішній шапці з птахом »- зазначав в інтерв'ю Богдан Сильвестрович. Таким він запам'ятався і нам: сильним і складним характером, в непростих життєвих обставинах.
Це феномен Сергія Якутовича, який ще за життя приваблював поціновувачів та викликав увагу колег по цеху.
Сам автор в інтерв’ю на постійні запитання «як вам вдається створити виразний образ літературного героя», відповідав: « коли я працюю з тестом письменника, завжди перевтілююсь в нього, якщо «Тарас Бульба» - то я Гоголь, а працюючи над «Полтавой», я – Пушкін».
« Якутович творив героїв, тоді як сьогодні вони застигли в зовсім іншій формі. На ідола можна дивитися з певної дистанції, тоді як героя сприймають радше через емоцію. Ідол вже затвердився, сформувався у певній подобі – так само, як і візуальний твір є завершеним; герой постає більш динамічним, невизначеним і змінним. Першого легше аналізувати, другим – надихатися.
Межа, де завершується герой і починається ідол – умовна. Та ми все одно її проводимо, щоб створити уявлення про власний розвиток» - характеризує відкриття експозиції Поліна Лиміна, куратор проекту Yakutovych Academy.
Виставка є складовою більш масштабного проекту - дослідження життя та творчості родини Якутовичів. Окрім експозиційної частини в арт-центрі Я Галерея, паралельну версію можна буде знайти на сайті спеціального медіа-проекту Yakutovych Academy. Щомісяця Yakutovych Academy презентує новий епізод про різні аспекти мистецтва родини Якутовичів і їхнього оточення. Серед інших реалізованих проектів цього напрямку є книга про Сергія Якутовича «Професія: художник», яка вийшла в видавництві Артбук у травні цього року. Презентація книжки відбудеться в рамках виставки в арт-центрі Я Галерея.
«Для Сергія образи були живими, ми часто обговорювали як розвивалась сюжетна лінія того чи іншого героя в сучасних обставинах. Так створювались складні характери, в яких читач міг легко впізнати себе» - резюмує Олена Фадєєва, подруга художника.
Коли: 08 серпня початок в 19.00
Де: Арт-центр Я Галерея у Києві, вул. Хорива, 49б

Коментарі

Популярні публікації