Лише 20% українців переймаються кількістю цукру в молочних продуктах, – генеральний директор Данон в Україні


Про це 25 жовтня на заході, присвяченому темі харчування в Україні, заявила генеральний директор Данон в Україні Наталі Алькер. Варто відмітити, що за останні 2 роки цей показник зріс у два рази, ще у 2016 він становив лише 10%. За даними Держстату українці споживають більше 90 г цукру на добу замість рекомендованої норми 25 г.
З такими показниками Україна може позмагатися з ТОП-10 країнами за рівнем вживання цукру згідно з дослідженнями ВООЗ. Значне перевищення норми суттєво впливає на загальний стан здоров'я. Без обмеження споживання цукру неможливо досягти амбітних цілей сталого розвитку по зменшенню поширеності ожиріння, діабету і серцево-судинних захворювань буде неможливо.
Як виробник харчових продуктів компанія Данон опікується питаннями якісного та здорового харчування, і тому у 2017 році ініціювала запуск національної платформи "ПроЗдорове". В рамках проекту дієтологами була розроблена перша в Україні Тарілка здорового харчування, розроблена Асоціацією дієтологів України і затверджена МОЗ. Сьогодні завданням проекту є поінформувати українців про норми та стандарти харчування і залучити їх до вибору здорових продуктів харчування, пропонуючи прості кроки до покращення денного раціону. 



Окрім цього, компанія Данон як глобально, так і в Україні реалізує ініціативу по нормалізації рівня цукру. Так, до 2020 року його показник не повинен перевищувати 11,5 гр на 100 гр усіх молочних продуктів.

"Наші дослідження показують, що серед населення України рівень свідомості щодо споживання цукру та жиру вкрай низький. Тому ми як компанія, що виробляє харчові продукти та щоденно через свої бренди взаємодіє з людьми, намагаємося нести здоров’я через здорові харчові продукти якомога більшій кількості людей. Для цього ми створили оптимальний портфель здорових продуктів, і прагнемо постійно удосконалювати їх поживну цінність, мінімізуючи вплив таких критичних інгредієнтів як цукор та жир. Так, усі наші нові продукти (такі, як Activia bilayer та Activia з насінням чіа), які вийшли на ринок в цьому році і будуть запускатися в майбутньому вже містить удвічі менше цукру, - поділилася Наталі Алькер, генеральний директор Данон в Україні та закликала інших партнерів по бізнесу та виробників приєднуватися до впровадження подібних соціальних ініціатив.

Перевищена норма цукру – не єдина помилка українців у харчуванні. На заході голова Асоціації дієтологів України Олег Швець розказав також про загальні тенденції споживання різних категорій продуктів і про те, наскільки сьогодні реальна тарілка харчування українців відрізняється від рекомендованої. Так, наприклад, в їх денному раціоні сьогодні переважають картопля (213 г на добу) та нецільнозерновий хліб (280 г на добу), споживання яких дієтологи радять скоротити до мінімуму. Якщо говорити про молочну продукцію, українці надають перевагу вершковому маслу та твердим сирам, які теж слід обмежувати, а натомість споживати 2-3 кисломолочних продукти на день. А от фруктів та риби громадяни взагалі недоїдають - 43 г риби на добу замість рекомендованих 73 г, та лише 123 г фруктів з необхідних 300 г.Деякі скептики стверджують, що харчуватися здорово в сучасному світі складно і дуже дорого. Але експерти на заході продемонстрували, що це не так.
"Якщо реально порахувати вартість того, що ми їмо, виявляється, що харчуватися здорово - це фінансово вигідніше, ніж купувати нездорові продукти. По-перше, ми інвестуємо в своє здоров'я і не будемо в подальшому витрачати кошти на лікування. По-друге, обираючи правильні категорії продуктів, наприклад, сезонні овочі замість консервованих та куряче м'ясо замість ковбасних виробів, ми можемо зменшувати вартість щотижневого чеку у супермаркетах» - запевнив Олег Швець, голова Асоціації дієтологів України.
Довідка
Група компаній «Данон» в Україні є виробником і дистриб'ютором широкого асортименту продуктів харчування. Діяльність компанії в Україні зосереджена на виробництві молочних продуктів та продуктів дитячого харчування. У «Данон» в Україні працює понад 1000 співробітників.
Виробничі потужності компанії представлені двома заводами: «Данон Дніпро» (у м. Херсон) і «Данон Кремез» (у м. Кременчук). Продукція компанії випускається під такими торговими брендами: «Активіа», «Актімель», «Живинка», «Простоквашино», «Растішка», «Маша та Ведмідь», «Тьома», «Актуаль», «Даніссімо», «Смішарики». Бізнес дитячого харчування представлений в Україні компанією «Нутриція» з брендами «Nutrilon» та «Milupa». 
Група «Данон» представлена в 120 країнах світу. Компанії належить понад 190 заводів, на яких працюють близько 102 000 співробітників. Місія «Данон» – нести здоров'я через продукти харчування якомога більшій кількості людей у світі.



“ПроЗдорове” – це масштабна загальнонаціональна платформа, що містить інформацію про прості кроки, які допоможуть покращити здоров’я кожного українця. Розроблені в рамках програми Рекомендації зі здорового харчування для громадськості схвалені МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України. Спираючись на практики провідних країн світу, експерти зробили їх зрозумілими та доступними для застосування у повсякденному житті громадян. Яким має бути збалансований щоденний раціон, що входить до переліку необхідних організму продуктів, як розраховувати розмір порцій, які страви можна вважати здоровими, - про це та багато іншого на www.prozdorove.com.ua.

Коментарі

Популярні публікації