Бренд виняткових речей Gunia Project презентував нову колекцію «Скло».


Команда бренду надихалась народними іконами на склі, які були поширені на Західній Україні – Буковині, Гуцульщині, Покутті. Образи святих Варвари або Івана Хрестителя взяті як прикладинаївної картини, де емоції та колорит компенсують технічну недосконалість авторів-аматорів. Колекція складається з двох частин, які творче розвивають зразки традиційної культури та пристосовуються під потреби сучасного життя.



ШОВК
Знакові для Gunia Project шовкові хустки та каре з принтами. Фрагментарні зображення деталей або характерів образів на склі стають основою орнаменту.




СКЛО та КЕРАМІКА - нова лінія побутових речей. Керамічні вироби прикрашають паттерни з хусток, мальовані художниками вручну. Вази та свічники зі скла є функціональними трансформерами. Кожна річ розкладається на предмет побутового вжитку та декоративну частину. Свічники та вази оздоблені птахами, які додають мистецький зміст до речей побутових. Кожен предмет створений за технологією гутного скла, відомою в Україні ще з 16 сторіччя. Все виробляється майстрами вручну, у техніках вільного формування пластики та видування в задані форми, безпосередньо біля скловарної печі. Ідея поєднати декоративне та утилітарне наслідує традицію: в народному побуті речі здавна розроблялись як предмет для користування та декор для хатнього простору.





Презентація відбулася 3-го лютого в рамках Ukrainian Fashion Week в Національному  музеї українського народного декоративного мистецтва у форматі перформансу. Гості "перемістилися" в умовний цеховий простір і стали свідками робочого процесу певної артілі чи реставраційного бюро. Артистами дійства виступили учасники київського молодіжного фольклорного гурту «Щука-Риба». Локація для презентації обрана навмисно. В Національному музеї українського народного декоративного мистецтва зберігається одна з найповніших колекцій старої гути 18-19 ст.


Команда проекту: Наталія Каменська, Марія Гаврилюк, Ірина Павлик.
Продакшн - Buro: Ігор Стеколенко, Сергій Моргунов, Олександр Запорощенко, Андрій Горлов



Gunia Project – бренд виняткових речей, які виробляються на ресурсах української та світової культури. Капсульні колекції марки – це продукт етнографічного дослідження і дизайнерського мислення. Результат – предмети, для яких творчо використовуються народні ремесла та обіграються деталі традиційної культури, але створені під потреби сучасного життя.

«Щука-Риба» - молодіжний фольклорний гурт з Києва. У репертуарі: щедрівки, колядки, ліричні та жартівливі пісні переважно з центральних регіонів України (Черкащина, Полтавщина, Поділля). Учасники гурту - фольклористи з різним досвідом співу у різноманітних гуртах, що об'єдналися спільною метою - вивести на новий етап вторинне виконання автентичної пісні, яке було б доступним та зрозумілим для молоді, а також активно застосовувати фольклорну традицію у сучасному мистецтві.

Коментарі

Популярні публікації