Все, що потрібно знати, щоб не захворіти на туберкульоз


В кінці минулого тижня (13 грудня) відбувся перший експрес-тренінг для представників преси на тему «Все, що потрібно знати, щоб не захворіти на туберкульоз» в рамках інформаційної кампанії «Маю силу» від Партнерства «Зупинимо туберкульоз Україна» та ВБО «Конвіктус Україна»

Девізом цієї зустрічі, як і соціальної ініціативи «Маю силу», були обрані слова Людвіга ван Бетховена «Найвищою відзнакою людини є завзятість у подоланні найжорстокіших перешкод». Хочеться лише додати: завзятість, об’єднана з максимальною поінформованістю.. 

Те, що про туберкульоз знає більшість дорослого населення України, – пов’язане зі страхами та стереотипами, а не з реальними фактами. Насправді, інфікуватися не можна через предмети, рукостискання, їжу, а лише, дихаючи з хворим одним повітрям, тобто лише в закритому приміщенні. Інфікування не означає захворювання, лише 10% інфікованих реально можуть захворіти і залежить це лише стану їх імунної системи. Чому ж тоді у нас така катастрофічна ситуація з захворюваністю на туберкульоз?! Тому, що в Україні 23% хворих залишаються невиявленими і продовжують інфікувати оточуючих. А головним методом діагностики була і залишається флюорографії (дорого, неефективно – виявляється не більше 0,1% від обстежених, неспецифічно – потрібне додаткове бактеріологічне дослідження). 

Тренінг був побудований так, щоб розглянути проблему з туберкульозом в Україні з різних боків. 

Перша спікерка Ольга Цвілій – голова Секретаріату Партнерства, більше 10 років опікується питаннями туберкульозу ­– приділила увагу можливому маніпулюванню фактами про туберкульоз. У форматі дискусії обговорювали, як це відбувається і кому це може вигідно. 


Наступна спікерка – Тетяна Іванова – соціальний працівник, кейс-менеджер (медико-санітарний супровід), розказала про свій власний досвід боротьби з туберкульозом. Вона особисто зіткнулася з проблемою діагностики (майже рік їй не могли поставити правильний діагноз), важкого неефективного лікування (майже 2,5 років) та загальною проблемою інфекційного контролю. ЇЇ особиста рекомендація: не боятися обстежуватися саме на туберкульоз коли є така підозра і не втрачати дорогоцінний час. 



Про необхідність та можливість переходу на новий системний підхід розповіла Наталя Заїка – лікар, голова керівного комітету Партнерства, упродовж 16 років працює у галузі впровадження проектів з покращення допомоги при ТБ, ВІЛ та ТБ/ВІЛ. Пані Наталя вивчає ситуацію щодо захворюваності, розробляє програми й проекти, готує тренінги з консультування та ведення випадків ТБ/ВІЛ, розробляє інформаційні матеріали та кампанії щодо профілактики, лікування, надання допомоги тощо. 


А як ці всю корисну інформацію донести до суспільства розповіла Любов Рудницька - смм-менеджер та блогерка, в інстаграмі якої близько 50 000 підписників. 


Українська реальність диктує нові вимоги до роботи журналістів: вільне володіння фактами щодо найрізноманітніших сфер життя суспільства. Тож, представники ЗМІ отримали не лише найсвіжіші статистичні дані щодо ситуації с туберкульозом в Україні, а й інформацію про стратегію подолання ТБ в Україні.

Тренінг також відвідали івідомі артисти.





Коментарі

Популярні публікації