Фестиваль ODESSA CLASSICS відбудеться!

Концерти пройдуть з 10 по 23 серпня на 4 локаціях: в Одеському оперному театрі, в філармонії, на Потьомкінських сходах та у Зеленому театрі. Президентові фестивалю Олексію Ботвінову вдалося не тільки значно зберегти програму, яку ми оголошували до пандемії, але й організувати додаткові концерти та інші події!

ВСІ ОГОЛОШЕНІ ІВЕНТИ ВІДБУДУТЬСЯ З ЧІТКИМ ДОТРИМАННЯМ РЕКОМЕНДАЦІЙ МОЗ УКРАЇНИ ЩОДО БЕЗПЕКИ В ЧАСИ ПАНДЕМІЇ.
Детальна програма та біографії виконавців на сайті - https://odessaclassics.com/program

10 серпня

Цюріхський балет - YEN HAN BALLET COMPANY ZURICH
Олексій Ботвінов (фортепіано соло)
Одеський театр Опери та Балету

Швейцарський сучасний балет, відомий на весь світ своїми експериментами, вперше приїде до України. Протягом багатьох років Олексій Ботвінов грав наживо з артистами танцювальних труп Хайнца Шперлі та Йен Хан та весь цей час мріяв про можливість привезти танцюристів до рідної країни. Нарешті це вдалось! До того ж, як і по всьому світу, вони відбудуться під супровід музики, зіграної самим Ботвіновим. 5 вистав хореографів Хайнца Шперлі, Йен Хан та Філіпе Португала за один вечір - це має бути незабутньо!

11 серпня

П'єтро де Марія (фортепіано)
Одеська обласна філармонія

Італійський піаніст П'єтро де Марія став справжнім відкриттям минулорічного ODESSA CLASSICS! Він підкорив публіку особливим відчуттям Шопена. Концерт безкінечно довго обговорювали в соцмережах, глядачі просили керівництво фестивалю запросити музиканта знов. Отже, коли через епідеміологічну ситуацію треба було відміняти один з концертів, що були заявлені в грудні, Олексій Ботвінов вирішив: замість скасованого має відбутися саме вечір де Марія. З музикою Шопена. Але в програмі - не тільки він.

12 серпня

Олексій Ботвінов (фортепіано)
Бурхан Очал (перкусія)
Зелений театр

Цей концерт - грандіозний експеримент, який почався більш, ніж 10 років тому. Український піаніст Олексій Ботвінов та турецький перкусіоніст Бурхан Очал почали грати “Голдьберг-варіації” Баха - один з найскладніших в історії класики творів - і, здається, не змогли зупинитися. Після Баха вони “замахнулися” на музику інших композиторів: від Мусоргського до Рахманінова і вийшло чудово. Тобто, кожного разу виходить щось нове, тому один концерт не схож на інший, адже в цьому музичному тандемі Олексій відповідає за класичну частину, а Бурхан - за імпровізаційну. В арсеналі турецького музиканта - десятки різних перкусій, які він постійно змінює під час виступу. Цей проект вже бачили в різних країнах світу. Грали його і на ODESSA CLASSICS - у 2018 році. Але ті, хто вже чув варіації на тему “Перезагрузки” від Бурхана Очала та Олексія Ботвінова, розуміє: треба йти - такі концерти завжди особливі.

14 серпня

Даніель Хоуп з міжнародним бендом музикантів
AIR: A BAROQUE JOURNEY
Одеський театр Опери та Балету

Цей концерт відрізняється від всього, що ви чули про концерти музики в стилі бароко. Даніель Хоуп - крім того, що видатний британський скрипаль, художній керівник двох оркестрів: в Швейцарії та США, президент Бетховенського дому в Боні, - ще й відомий популяризатор класики. І ще він - ведучий програм на радіо та письменник. Створюючи цей проект, артист придумав зробити його не тільки музичним, але й розмовним. До кожного твору, який звучить на AIR: A BAROQUE JOURNEY в нього є окрема історія, яку він розповідає з блискучим відчуттям гумору та неймовірним відчуттям слова. Команда ODESSA CLASSICS чула подорож світом бароко та аплодувала йому стоячи разом з повним залом Карнегі-холу. А після цього, коли AIR: A BAROQUE JOURNEY грали в Канаді, подію назвали “концертом року”.

15 серпня

Даніель Хоуп (скрипка) і Олексій Ботвінов (фортепіано)
Одеський театр Опери та Балету

Колаборація Олексія Ботвінова та Даніеля Хоупа - одна з найнадихаючих в сучасному світі класичної музики. Вони почали грати разом лише 3 роки тому - це сталося на фестивалі ODESSA CLASSICS-2017. З тих пір у артистів була маса загальних виступів, а минулого року влітку вони здійснили велику гастрольну подорож Німеччиною - разом з Сан-Франциським оркестром NEW CENTURY. Нещодавно Ботвінов та Хоуп зробили запис диску музики Шнітке на відомому лейблі Deutsche Grammophon. Для Української класичної сцени це - справжній прорив, останні музиканти, пов’язані з Одесою, які записувалися на легендарній студії - Еміль Гілельс, Давид Ойстрах та Святослав Ріхтер. Ще одна надзвичайна річ, запланована на вечір: прем’єра нового твору живого українського класика Валентина Сильвестрова “Пасторалі 2020”, який було написано на замовлення ODESSA CLASSICS та Beethoven Haus, Bonn.

16 серпня

Даніель Хоуп
Камерний оркестр Одеської філармонії
Беньямін Юсупов (диригент)
Одеська обласна філармонія

Даніель Хоуп та Беньямін Юсупов ще ніколи не зустічались, але Одеса їх поєднає. Нажаль, через посилений карантин в Ізраїлі, камерний оркестр "ISRAEL SOLOISTS" приїхати не зможе. Але керівник колективу, диригент та композитор Беньямін Юсупов приїжджає! Його твори, які зазвичай виконують найвідоміші віртуози світу (за співпадінням, хедлайнери ODESSA CLASSICS минулих років) Максим Венгеров, Міша Майській та Вадим Репін, цього року зіграють Камерний оркестр Одеської філармонії та Даніель Хоуп.

17 серпня

ГЕЛГОТАС та камерний ансамбль NICO
Одеська обласна філармонія

Якщо ви вперше чуєте ім’я Гедімінаса Гелготаса, це якась помилка, тому, що він, його музика та його камерний ансамбль New Ideas Chamber Orchestra NICO до карантину збирав аншлаги у всіх країнах Західної Європи. Революційних литовських музикантів вже прозвали рок-зірками класичної сцени і це - не перебільшення. По-перше, музику самого Гелготаса нелегко обмежити якимось одним жанром. По-друге, саме на їхні концерти в Європі почала ходити молодь - на відміну від України, в “старому світі” середній вік слухача досить дорослий. По-третє, атмосфера тих концертів, і справді, нагадує атмосферу рок-концертів. Звичайно, NICO грає не тільки твори свого музичного керівника. В програмі одеського концерту, крім Гелготаса, Бах, Гласс, Вівальді та Пярт. Але ви відчуєте стилістичну різницю у виконанні!

18 серпня

Вадим Репін (скрипка)
Камерний оркестр Одеської філармонії
Ігор Шаврук (диригент)
Одеська обласна філармонія

Вадим Репін - один з найулюбленіших скрипалів - хедлайнерів ODESSA CLASSICS. У 2017-му році колишньому вундеркінду - гордості Радянського Союзу та учню Захара Брона - наша публіка аплодувала стоячи, як зазвичай це роблять слухачі у кращих залах планети. На цей концерт очікували, про нього просили, його важливо не пропустити. Минулого разу на Репінському концерті був переаншлаг і в зал Одеського оперного театру не змогли потрапити всі, хто любить та слідкував за творчістю скрипаля з дитинства. Цього року карантинні обмеження, за якими в залах буде лише 50 відсотків заповнених місць, збільшать кількість тих, хто чекатиме на наступний приїзд, ще більше.
Ігор Шаврук - один з найулюбленіших вітчизняних диригентів нашого фестивалю. Він не тільки блискуче керує камерним оркестром філармонії, а ще й - можливо, мимоволі - займається музичною освітою всіх, хто попадає в поле його зору. Тонке відчуття музики, що має виконуватися на концерті - не інтуіція, не випадковість, а усвідомлена рефлексія до деталей.

19 та 20 серпня

Себастіан Кнауер
Одеська обласна філармонія

Себастіан Кнауер вже двічі виступав на нашому фестивалі. В нього також є вже в Одесі свої палкі фанати. Два роки тому він презентував революційну алюзію на музику Баха австорства Араша Сафаяна ÜberBach. Цього року на ODESSA CLASSICS Кнауер зіграє новий твір Сафаяна Beethoven Variations. І ЦЕ БУДЕ СВІТОВА ПРЕМ’ЄРА! Проект, який обіцяє бути новим супер-хітом світової класичної сцени, вперше зіграють в Одесі!
Крім того, Себастіан Кнауер погодився зіграти другий концерт - замість одного з тих, що були відмінені через пандемію. Бах, Мендельсон та Шуберт - в програмі.

21 серпня Концерт Естонського національного симфонічного оркеструПЕРЕНЕСЕНО НА 5 червня 2021 року.

Цього року ми мали відсвяткувати 85-річний ювілей Арво Пярта - з самим маестро, з великою естонською делегацією, з двома масштабними концертами оркестру, який виконує музику композитора еталонно та з його “благословення”. Нажаль, через пандемію великий державний Естонський національний симфонічний оркестр не зможе приїхати до України, тому що після повернення всі музиканти мали би “відсидіти” в карантині 2 тижні. Тим самим зірвав власні концерти на батьківщині. Від ідеї скоротити состав і зіграти програму малими силами - після плідних перемовин з керівництвом колективу - ми відмовились. Святкування музики маестро Пярта заслуговує на повний состав цього блискучого оркестру. Та й наш слухач чекає на всю міць та красу ERSO. Тож ми вирішили перенести обидва концерти на червень 2021. Опен-ейр з програмою, яку було оголошено на 2020, відбудеться 4 червня 2021. 

22 серпня

Потемкинская лестница, опен-эйр концерт
Олексій Ботвінов
Національний симфонічний оркестр України, диригент Володимир Сіренко

Олексій Ботвінов вважається одним з найкращих виконавців музики Рахманінова в Європі. Коли стало зрозуміло, що Естонський національний симфонічний оркестр не приїде, а опен-ейр має бути не менш масштабним, ніж той, що відмінився, керівництво ODESSA CLASSICS вирішило: Рахманінов, Другий концерт! Другий концерт - один з найпопулярніших творів фортепіанної літератури, його виконували й записували сам Рахманінов, Володимир Горовіц, Святослав Ріхтер та Артур Рубінштейн. Це те, що з одного боку прийнято вважати популярною класикою. З іншого - навіть найакадемічніші музиканти закохані у цей твір та вважають його справжнім шедевром романтизму.

Крім того оркестр зіграє музику Моцарта, Березовского, Бортнянського, Лысенка та Скорика.
Національний симфонічний оркестр України - один з найкращих академічних музичних колективів країни та один із найбільш відомих у Східній Європі симфонічних колективів. З оркестром - у різні роки - виступали Артур Рубінштейн, Ісаак Стерн, Ієгуді Менухін, Давид Ойстрах, Святослав Ріхтер, Еміль Гілельс, Мстислав Ростропович, Леонід Коган, Монсеррат Кабальє, Хосе Каррерас, Пласідо Домінго, Андреа Бочеллі, Гідон Кремер.

23 серпня

Лінус Рот (скрипка)
Камерний оркестр Одеської філармонії
Ігор Шаврук (диригент)
Одеська обласна філармонія

Зірковий скрипаль Лінус Рот зіграв в Одесі вже два концерти і кожного разу публіка питала, чи повернеться музикант цього року. З часів прошлих візитів Рот встиг отримати цілу низку євпропейських музичних премій. Записав диски. Скрипаль-віртуоз закриватиме програму фестивалю хітом скрипкового романтичного репертуару - знаменитим Концертом Мендельсона мі мінор. І ми впевнені, цей концерт стане незабутнім!

Коментарі

Популярні публікації