В Україні вдруге відбувся BE SUSTAINABLE! Fashion Summit

Що презентує BE SUSTAINABLE! NoSS.

BE SUSTAINABLE! – це професійна міжнародна подія, спрямована на підвищення рівня експертизи у напрямку сталого розвитку українських професіоналів, які працюють у сфері дизайну та виробництва одягу.
31 серпня, у Мистецькому Арсеналі відбулась презентація простору BE SUSTAINABLE! 
Мета інтерактивного простору, що представлений на головній локації Ukrainian Fashion Week, відкрити, продемонструвати та підтримати українських дизайнерів і міжнародні проєкти, які розвивають напрямок сталого розвитку модної індустрії в Україні та світі. Цього року BE SUSTAINABLE! Fashion Summit одержав підтримку Програми малих ґрантів публічної дипломатії уряду США – «Культура та програми для молоді» 2019-2020

                                 Ірина Данилевська, Браян Фурман та Юлія Кошарна

Під час презентації виступив Браян Фурман (Bryan Furman), заступник аташе з питань культури та освіти посольства США, і поділився своїми думками про те, як важливо сьогодні підтримувати ініціативи, що розкривають потенціал сталого розвитку та інновацій в Україні та світі. 



У першій частині простору, в художній інсталяції, представлено 18 молодих сталих дизайнерів, що були відібрані за допомогою опенколу. Оргкомітет Ukrainian Fashion Week та команда BE SUSTAINABLE! відкрили нові імені, що застосовують сталі практики у створенні своїх колекцій. 
У просторі представлені: 
Borko (@borko.fashion), молодий свідомий бренд, що надає друге життя outlet-одягу відомих брендів, який залишилися на полицях європейських магазинів.
CHERESHNIVSKA (@chereshnivska) представив нову zero waste колекцію з вінтажних тканин 1970-1980 років та радянських парашутів. 
FRAMIORE (@framiore), що означає “друг” – бренд повільної моди, що створює елегантний одяг для жінок на основі культурних досліджень корінних народів світу.
Hélène Litorelle (@helene_litorelle) – використовує новітні технології та натуральні тканини, вкладаючи у речі символи і знаки наших предків.
KO by KOLOTIY (@ko.bykolotiy) – бренд про екологію особистості, де в кожній колекції порушено важливі соціальні теми.
M0D44 (@m0d44.works) – робочий одяг з Києва, що є переосмисленням впливу Східної та 
Західної цивілізацій на локальну культуру, з акцентом на візуальній складовій та вільній інтерпретації робочої естетики.
MIYO (@miyo_re) – у роботі над колекціями використовує техніки апсайклінг, реюз, а також відрізи тканин, залишки фабрик та аутлети брендів.
Oppido vintage silk upcycling project (@theoppido) – одяг, що має історію та серце, доповнений мінімалістичним та стійким дизайном.
OUTFIELD (@outfield.com.ua) – новий проєкт творців Finch, перший бренд хайтек-сандалій з гарантією 1 рік. Практично всі елементи сандалій можна налаштувати під свій тип стопи, замінити кольори, щось додати або оновити, використовуючи складові елементи новіших моделей. 
POSTUSHNA (@lia_yuliya) – молода українська дизайнерка, що створює складні функціональні колекції, використовуючи вторинні матеріали. 
Pure One (@bepureone) – стійкий етичний бренд для натхнення жінок, які змінюють світ своїм внутрішнім світлом, добрими вчинками та справжніми цінностями. 
REVICLO BY MARKOVA (@reviclo_by_markova) – надає індивідуальні дизайнерські послуги у створенні одягу з вінтажного знакового деніму (джинси, куртки, жакети, сорочки), що несе в собі дух 80–90-х років ХХ століття. 
Sheezen (@sheezen.wear) – молодий український бренд, що базує свої принципи на концепції less is more та використовує лише сертифіковані матеріали. 
SLADGE (@sladge.lab) – нове слово і бренд. Основою слугувало англійське слово "sludge", що означає “мул”, осад на дні океану. Бренд перетворює старі речі на нові, зберігаючи при цьому їхню природу.
STARCHAK (@starchak_official) – колекції молодої дизайнерки Марії Старчак є повідомленням для прихованих емоцій, в основі яких відповідальний підхід. 
Svitla Volka Design (@svitlavolkadesign) – це бренд, що займає нішу унісекс модного одягу в Україні та за її межами. Формальна складова одягу ґрунтується на поєднанні мінімалістичного етно та футуризму.
WOLKOWA (@wolkowaola) – молодий бренд сумок, що створені з картонних пакетів з-під молока і соку Tetra Pakі Pure Pak за допомогою різних технік плетіння, з використанням конопляної тканини та джуту.
Zharko (@zharko_official) – одяг, що поєднує нові цінності краси та свідоме споживання. Концепцією бренду стало сполучення ідеї повсякденного та авангардного одягу з використанням натуральних матерів.



Презентацію простору провели голова департаменту комунікацій та керівниця напрямку sustainability Ukrainian Fashion Week Дар’я Марусик та засновник і президент корпорації “Біосфера” Андрій Здесенко. Пан Здесенко розповів про творчу колаборацію з українською сет-дизайнеркою Love Curly та про екологічні матеріали з лінійки #GoGreen, які були використані для створення простору. Цей проєкт доводить, що промисловість здатна працювати з креативними індустріями. 



Творчий простір доповнив Kover NETYKSHA by YADVIGA NETYKSHA “The birth of Venus from garbage” – гобелен, репродукція відомого полотна “Народження Венери”, створений методом апсайклінгу одягу та коноплі. 
“GFX SwapShop on the Blockchain with Swapchain”
Також 31 серпня в Україні вперше було презентовано унікальну віртуальну платформу обміну одягом, де історію кожного продукту та його екологічний слід можна відстежити за допомогою технології Blackchain. 





Для презентації платформи в Україні 6 молодих дизайнерів під менторством лондонського sustainable-дизайнера Патріка Макдавелла створили проєкт RE:IMAGINE, в якому переосмислили архівні речі від відомих українських брендів. 
Дизайнерка бренду CHERESHNIVSKA, Анастасія Розова, переосмислила кімоно від Poustovit. Юлія Постушна створила абсолютно нову річ, залишивши знакові елементи сукні BEVZA. Анастасія Борко працювала із сукнею від Przhonskaya. Соломія Бутковська створила новий образ, переосмисливши Litkovska. Марія Старчак також працювала із сукнею Poustovit. А Олена Лазоренко перетрансформувала Rybalko. 







Одразу після презентації “перероджені” сукні стали доступні до обміну в просторі GFX SwapShop. Також дизайнери переробили речі від ведучих “Ранок з Україною” Григорія Германа та Марії Мельник, щоб надати одягу нове життя. 
Першими, хто віддав свої речі на розвиток циркулярної моди стали cпівачка та композиторка, переможниця Євробачення 2016 Джамала, головна редакторка ELLE.UA Соня Забуга, бізнес-леді, меценатка Єлизавета Юрушева, співачка Настя Каменських, співачка, переможниця популярного телепроєкту «Голос країни» Оксана Муха, українська журналістка, телеведуча Кароліна Ашіон, власниця бренду CULTNAKED, інфлуенсерка, fashion-фотографиня Марі Фуртас. Професійну чистку одягу від амбасадорів провела хімчистка Oskar. 
Після завершення заходу компанії-засновники Lablaco та Global Fashion Exchange нададуть звіт позитивного впливу обміну речами та продемонструють, яку кількість ресурсів організаторам вдалося зберегти, не створюючи та не купуючи нові продукти. 
Також у просторі розташовано шоурум сталих брендів та проєктів. Тут представлені колекції від CHERESHNIVSKA, MIYO, OPPIDO, OUTFIELD, REVICLO BY MARKOVA, SLADGE та нового рисейл-проєкту ODNA TAKA. 
1 вересня відбулась освітня частина BE SUSTAIANBLE! Fashion Summit – найбільша міжнародна конференція, присвячена розвитку сталої моди в Україні. 







Головною темою цьогорічного саміту стала циркулярна економіка та діджитальне майбутнє сталої моди. Відкрило конференцію вітальне слово Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, пана Романа Абрамовського. 
Програма саміту складалась із презентацій та доповідей провідних експертів України та світу. На саміті виступили Анастасія Луценко та Ольга Мухіна, презентувавши тренди рисейл-маркету та кейс ODNA TAKA. Сабріна Ґільдхаус (Sabrina Gildehaus) говорила про сучасні інструменти комунікації sustaianility для східноєвропейського ринку. Клавдія Шевелюк презентувала циркулярність у моді з перспективи споживачів, дизайнерів та виробників. Патрік Дафі (Patrick Duffy), під час віртуального інтерв’ю, ділився досвідом розширення ком’юніті для розвитку сталого бізнесу. Лоренцо Альбріджі (Lorenzo Albrighi) та Юн Куо (ShihYun Kuo), засновники Lablaco, на прикладі своєї платформи розповіли про майбутнє токенізації моди. Патрік Макдавелл (Patrick McDowell), лондонський дизайнер, розповів свою власну історію успіху. Кейрі Ленціус (Kairi Lentsius), fashion-дизайнерка та викладачка факультету текстилю у Pallas University, поділилась 8-річним досвідом розвитку свого sustainable-бренду. 









Під час саміту пройшла також презентація нової колекції DZHUS. Колекція ECOPACK привертає увагу до важливості переробки вторсировини та її подальшого використання. Дизайни SS21 інтерпретують візуальні та структурні особливості численних видів коробок, пакетів та обгорток.




Модерувала саміт Яна Панюшкіна, журналістка, редакторка сайту The Page Style та ведуча телевізійної програми «Перша шпальта». 


BE SUSTAINABLE! Fashion Summit завершив нетворкінг-коктейль із Latinium у коворкінгу Platforma, де гості саміту змогли у невимушеній атмосфері продовжити дискусії щодо перспектив сталого розвитку в Україні. 



Інформаційну підтримку надав ексклюзивний телевізійний партнер проєкту BE SUSTAINABLE! «Ранок з Україною» – інформаційно-розважальне шоу, що виходить у будні о 6:30 на каналі «Україна».
Медіпартнери проєкту: 
The Page – сучасне ділове видання.
Сприяє розвитку економіки України шляхом інформування бізнесменів, інвесторів та активної частини суспільства загалом про події в економіці, бізнесі, урядових колах.
Global Fashion Exchange – sustainable fashion-платформа, що трансформує уявлення людей про сталий розвиток та сприяє позитивним змінам.
HDFASHION & LIFESTYLE – мультимедійна платформа, сайт якої включає у себе новини моди і стилю життя, рейтинги, авторські колонки та блоги, спеціальні проєкти, фоторепортажі зі світських заходів, ексклюзивні інтерв’ю тощо.




 

 


Коментарі

Популярні публікації