Театральна діджитал-революція: в Україні стартували зйомки онлайн-вистав з використанням 3D-технологій

В Україні запускають інноваційний арт-проєкт «Театр 360 градусів», який вперше покаже відеоверсії театральних постановок з інтеграцією в них 3D копій акторів та декорацій. Вперше сучасні голівудські технології поєднаються з класичним сценічним мистецтвом, що дозволить кожному українцю пізнати театр з абсолютно іншого ракурсу, та відвідувати спектаклі, не виходячи з дому.


Ініціатором проєкту виступив продюсерський тандем: відома українська актриса Даша Малахова і продюсер Наталія Чижова. Організатори ставлять перед собою глобальну мету: зробити театр доступним для кожного, а також об'єднати театр і сучасні технології у новий вид візуального мистецтва.


За словами творців, сьогодні, у зв'язку з пандемією, світовий та український театр переживають складний час через карантинні обмеження. Незважаючи на те, що український театр зараз знаходиться на своєму художньому піку, він потрапив у нелегке фінансове становище. Наприклад, на кіноіндустрію обмеження практично не впливають, кіно фінансується, на відміну від театру. Тому зараз, як ніколи, важливо привернути увагу громадськості до режисерів і акторів, які створюють яскраві, авангардні вистави, але знають їх, на жаль, тільки театрали. Вихід в онлайн дозволить розширити глядацьку аудиторію до сотень тисяч, що підвищить інтерес глядачів і прискорить розвиток театральної індустрії в Україні. Адже навіть під час всесвітньої пандемії можна знайти нові цілі, горизонти і можливості.
«Тепер театр стане доступний кожному, незалежно від місцезнаходження, можливості пересування і обмежень, — розповідає Даша Малахова. — Поки діти сплять, ви з чоловіком зможете сходити на виставу прямо у себе вдома. Я хочу, щоб люди полюбили театр онлайн і прийшли в офлайн. До того ж, так ми зможемо в десятки разів розширити аудиторію, яка побачить роботу великої творчої команди».
Локомотивною і першою постановкою, яку відзнімуть на відео, оцифрують і покажуть в онлайні, стане «Камінний господар» київського Театру на Подолі на основі поетичної драми Лесі Українки в сучасній інтерпретації українського режисера Івана Уривського. Співпраця з Театром на Подолі — не випадковість, адже саме його вважають найсучаснішим і найтехнологічнішим в Україні.
«Через декілька місяців Україна відзначатиме 150-річчя з дня народження Лесі Українки, — ділиться Іван Уривський, режисер вистави. — Тому я радий, що саме «Камінний господар» першим віднайде новий сучасний вигляд в рамках проєкту. Упевнений, це додасть йому вагомості і продовжить життя постановки».
На екранах своїх гаджетів усі охочі зможуть побачити діджиталізованний театр — симбіоз живої акторської гри та постановки з технологіями.
«Проєкт "Театр 360 градусів" покликаний показати всю багатогранність театрального мистецтва. Адже навіть перебуваючи в залі театру, глядач спостерігає картину тільки з одного ракурсу, — розповідає Наталія Чижова, співпродюсерка проєкту. — Ми розширимо знання про український театр на всі 360 градусів і покажемо, що театр — це історія про інновації, безмежну фантазію та фьюжн».
Відеоверсія театральної постановки дозволить глядачеві побачити те, що він може не помітити, переглядаючи виставу в театрі. Акценти на важливих деталях, потрібний ракурс і хореографія камер дозволять відчути те, що відчувають герої.




«Унікальність вистави полягає ще й у його інноваційності. Вперше в Україні (а може й у світі) в театральний спектакль будуть впроваджені 3D копії акторів. Технологія, яка використовується в Голлівуді, покаже все те, що не можна передати словами. А це багато чого варте», — кажуть Валентин Кондратюк, режисер відеоверсії, та Андрій Компанієць, спеціаліст технології 3D-сканування.
Перші 10 прем'єрних онлайн-вистав відбудуться вже у листопаді і будуть безкоштовними. За анонсами вистав і новинами проєкту стежте на офіційній Facebook-сторінці Театру 360 градусів.
До слова, весь процес і закулісся створення діджитал-проєкту також покажуть в рамках Making-of — серії коротких документальних фільмів.
У числі творців проєкту — Deep 3D Studio, Strumer Production, Plombir Event Company, BS Production. Генеральний медіа партнер — Bit.ua. А серед партнерів, які вже підтримали проєкт, — Київстар, Visa і Glo.

Коментарі

Популярні публікації