Міністр охорони здоров’я Максим Степанов: про вакцину, хибні ПЛР та 7 місяців пекла. Зе Інтерв’юер

У новому епізоді «Зе Інтерв’юера» – людина, що вже понад півроку очолює один із найскладніших напрямків державної діяльності. Герой цього випуску – Максим Степанов, міністр охорони здоров’я. Пан міністр розповів про українську розробку вакцини від COVID-19, термін дії антитіл на коронавірус, похибку ПЛР-тестів, свої «7 місяців пекла» на посаді міністра та політичне звільнення Петром Порошенком з посади губернатора Одещини, конфлікт з олігархом Ігорем Палицею, витрати держави на лікування хворих на ковід, свою зарплатню на посаді та ще багато цікавого. 


Коли чекати спаду захворюваності на COVID-19? Як депутати Верховної Ради реагують на промови Степанова? Скільки часу потрібно на розробку української вакцини? Чому Петро Порошенко звільнив Максима Степанова з посади голови Одеської ОДА? Що міністр думає про Уляну Супрун? Чи правда, що у Палаці спорту буде ковідний шпиталь? Скільки держава витрачає на одного хворого на коронавірус? Про що лікарі найчастіше просять Максима Степанова? Чому кум Максима Степанова Ігор Палиця збирає підписи за його звільнення? Чому Степанов заздрить Анатолію Анатолічу?

05:17 Коли чекати спаду захворюваності на COVID-19?
«Мені здається, що така напружена ситуація другої хвилі буде продовжуватись до березня [2021 року]. Це не означає, що до березня щодня буде зростання [захворюваності], але зростати буде ще сто відсотків довго.
Справа в тому, що [COVID-19 –] це все ж таки респіраторна хвороба. У березні починається спад респіраторних хвороб, вони мають сезонність. Коронавірус довів, що його сезонність не така, як у звичайного грипу, але все ж таки ми пам’ятаємо, що влітку були менші цифри.
А по-друге, це прогнози наших та закордонних спеціалістів-епідеміологів».

16:40 Скільки часу потрібно на розробку української вакцини?
«В нас є кандидат на вакцину. Було проведено доклінічне випробування [української вакцини від коронавірусу], тривало протягом 6 місяців. Воно проводиться в лабораторних умовах, зокрема на тваринах. 
Наша компанія «Діапроф-Мед» разом із працівниками Інституту мікробіології проводили ці дослідження на мишах, кроликах, тобто, доводили, що на введення цього антигену, який є кандидатом на вакцину, виробляються антитіла. Довели, що ці антитіла повністю ідентичні антитілам, що є в організмі людини, яка перехворіла на коронавірус. Довели, що ці антитіла нейтралізують вірус у живих клітинах. 
Дослідження проводили в лабораторіях Туреччини, Сполучених Штатів, і вийшли на стадію, що в нас кандидат на вакцину. Далі треба починати робити клінічне випробування. Для цього треба виготовити 100 тисяч доз вакцини і потім вже займатися першою, другою і третьою стадією клінічних випробувань. Це може зайняти десь рік».

25:36 Як Максим Степанов очолив МОЗ, і чи очікував такого навантаження? «Це 7 місяців пекла»
«Ми спілкувалися з [Володимиром Зеленським] одразу після обрання його президентом. Наше спілкування стосувалося більше Одеської області, де я працював [головою Одеської ОДА]. Я говорив про своє бачення, як я вважаю правильним робити. Потім ми якось так торкнулися питання медицини, бо там і в медицині було багато що зроблено... А потім, у березні, він мене запросив, і ми почали спілкуватися. Вже почався COVID-19, карантин було введено.
Я ж адекватна людина, і можу сказати, що вся моя родина була категорично проти [мого призначення на посаду міністра охорони здоров’я], особливо дружина. Інколи здається, що це щось класне. Але це 7 місяців пекла. Я не бачу ні свою родину, ні свого сина. Бачимося тільки в неділю, лише після обіду, і не завжди.
Але скажу відверто: я не до кінця розумів, що до такого ступеню є розвал всієї системи охорони здоров'я, що вона майже не існує. Це для мене було таким шоком: що навіть не збираємо статистику, що воно повністю некероване, який стан усіх нормативних документів, що створюють цю систему…»

28:19 Степанов про Уляну Супрун та результати її роботи
«У світі існує 4 типи системи охорони здоров’я: дві державні (якщо ми рахуємо разом із системою Семашка і системою Великобританії – так звана «система Беверіджа»), соціальне страхування Німеччини і страхування у Сполучених Штатах. Інших систем немає. Все решта – це модифікації. 
Ми взяли за основу систему Великобританії, а потім вже починається сам процес імплементації цієї системи. Той спосіб, у який вони почали робити цю імплементацію… Я вам можу сказати єдину річ: якщо б вони це поімплементували кілька років, то нам би каюк прийшов десь на двох-трьох тисячах хворих на COVID-19. Це я вам даю гарантію». 

58:14 Ковідний фонд: як виділяють і витрачають гроші? Чому на гроші фонду ремонтують дороги?
«Якщо подивитися, як він був створений ще на початку квітня, туди заклали 65 млрд грн – це кошти державного бюджету, які перерозподілили саме в ковідний фонд на боротьбу із хворобою та її наслідками. Відразу закладали, що це кошти на:
медичні потреби, необхідні при COVID-19,
потреби щодо підтримки, що стосуються соціальної проблематики (виплати по безробіттю та інші), в тому числі підтримку різних економічних галузей. 
Потім, у червні, мені здається, народні депутати внесли туди зміни і додали, що кошти ще можуть використовуватися на будівництво доріг. [Яке відношення це має до коронавірусу,] Це треба депутатів спитати – їх 307 людей, які проголосували за цей закон.
Усі кошти, які нам необхідні саме на медицину, ми спокійно робимо обґрунтування… З останнього, наприклад, нам треба було 2 млрд 40 млн грн на загальну закупівлю експрес-тестів на антиген, додаткового обладнання – саме на всю сферу. Ми дали своє обґрунтування – визначили, у який спосіб будемо витрачати ці кошти, і зараз вже було прийнято рішення про виділення з бюджету близько 1,3 млрд грн, які ми отримуємо, закуповуємо експрес-тести, обладнання.... 
Далі я розумію, що коли нам знадобиться ще 700 млн., так само буде прийнято рішення уряду, і виділено кошти. Зараз ми підготували ще одне рішення уряду на перерахування 895 млн грн в регіони на забезпечення киснем. Тобто одна справа – зробити розподіл, і зовсім інша – витратити ці кошти.
Для виділення коштів ми працюємо з усіма колегами в уряді. Я обґрунтовую потреби, це нормальний діалог з колегами, що приймають рішення: чому потрібно виділити кошти, чому саме такий обсяг, і чого ми досягнемо після реалізації проекту. Тобто, відбуваються такі дискусії з Міністерством фінансів та Міністерством економіки, бо вони є основними щодо погодження».

1:02:46 Чому кум Степанова Ігор Палиця збирає підписи за його звільнення? 
«Правда, ми були друзями [з Ігорем Палицею] – більше того, він хрещений батько мого сина. З 2002 року ми дружили.
Зараз не спілкуємося, це його таке бачення. Є категорія людей, як з’ясувалося, для кого якісь політичні речі стають вищими за людські відносини. Прикро про це говорити, але так буває. Він перестав спілкуватись [зі мною через політичні погляди]. Треба ж якось позиціонуватись, то він обрав такий шлях. Буває.
Я ніяк не ставлюсь [до збору підписів за своє звільнення з посади міністра партією «За майбутнє» Ігоря Палиці] – в мене немає часу розмірковувати, скільки і що вони там зібрали. Я просто роблю свою роботу. Кількість проблем, які в мене виникають цілодобово, починаючи зі стратегічних рішень і закінчуючи тими точковими проблемами, які в мене виникають… Мені ще треба розмірковувати, що і де вони збирали, як збирали, що він подумав…».



Коментарі

Популярні публікації