Як в Україні та світі будуть проходити 35ті роковини Чорнобильської аварії?


Ліквідатори, експерти, культурні діячі та науковці спільними зусиллями презентували програму шанування 35-х роковин аварії – CHORNOBYL35.com, разом з їх унікальною айдентикою. У проектах Дзвінок 86 та Звуки Чорнобиля взяли участь українські та іноземні артисти - Тіна Кароль, Потап, Сергій Міхалок, KAZKA, Вагоновожатые, TELEPOPMUSIK, GusGus та інші відомі музиканти.
В програмі шанування 35-х роковин заплановані: освітні події і наукові лекції, експертні обговорення та дискусії, нічна акція вшанування пам’яті в Прип’яті, музичний концерт, за участю артистів Звуки Чорнобиля, особливі проєкти Національного Музею Чорнобиль, експонати віртуальної виставки ARTEFACT, онлайн зустріч чорнобильців з усього світу та навіть інтерактивна виставка з доданою реальністю мобільного додатку Chornobyl App, організувати яку зможе кожен, після заповнення спеціальної форми на сайті CHORNOBYL35.com.
Відео:
У 2021-му році ми шануємо 35-ті роковини аварії на ЧАЕС. Ця важка подія вплинула на весь світ, а особливо, на українців, що роками живуть із Чорнобилем у серці. Проте 60% з нас все ще не є обізнаними у темі, не знають дату аварії й досі вірять радянським фейкам про радіацію, згідно з результатами останніх соціологічних досліджень. 
35-ті роковини – гарний шанс змінити це та повернути Чорнобиль у поле свідомості суспільства. «Що означає Чорнобиль особисто для мене?» – саме на це питання дозволить відповісти кожному українцю серія заходів вшанування пам’ятної дати.
До 35-ї річниці Чорнобильської трагедії:
● Розроблено унікальну айдентику у різних кольорових гамах;
● Понад 15 подій в програмі представлять Чорнобиль з різних кутів;
● В 15 країнах світу пройде інтерактивна виставка додатку Chornobyl APP;
● Ви можете долучитись до міжнародної ініціативи та прийняти виставку у себе, навіть в умовах COVID-19, без додаткових витрат. 
Через COVID-19 програма заходів передбачає змішані формати долучення online та offline, тож взяти участь в освітній та культурній частині зможуть відвідувачі з усього світу. Разом з Україною участь підтвердили такі країни: Японія, США, Польща, Канада, Іспанія, Германія, Британія, Фінляндія, Білорусь, Казахстан, Греція, Литва, Латвія та Італія; організатори продовжують залучати нових партнерів.
«Хто, як не українці, мають більше за інших знати про Чорнобиль? Чорнобиль – це наш виклик з майбутнього, заклик до екологічної свідомості, урок, який ми маємо вивчити та передати наступним поколінням, яким ще його доглядати. Тому ми впроваджуємо глобальну інформаційну кампанію та серію заходів щодо знайомства із багатовимірністю такого явища, як Чорнобиль сьогодні, в якому є місце не тільки болю та жалю, а й подвигу героїв, любові та відновленню» – каже автор та розробник концепції Валерій Коршунов.
Розроблена айдентика 35-х роковин Чорнобильської аварії містить оновлений логотип Чорнобиля та символ надії нашої місцевості – Лелеку, що летить над ним і обіцяє колись повернутись додому. Різні кольорові схеми дозволяють розкривати та використовувати символіку в різних тематичних аспектах. Особливу увагу проєкт акцентує саме на багатовимірності поняття «Чорнобиль» та закликає до його дослідження. 
Адже Чорнобиль на 35-ті роковини – це не лише катастрофа в минулому, але й подвиг українських ліквідаторів, що є символом героїчності української нації у світі, це заповідник та лабораторія просто неба, де природа дає надію на відродження, це пам’ятка історії Радянського Союзу та одна з причин його розпаду, це зона натхнення митців та найпопулярніший туристичний маршрут України, та безліч інших аспектів, що потребують нашої уваги та дослідження, адже є запорукою нашого майбутнього. 
На сайті CHORNOBYL35.com можна ознайомитись з повною альтернативною програмою заходів та презентацією тематичної айдентики, поринути у власне дослідження цієї теми та навіть долучитись до проведення виставки у себе в місті або інституції, просто заповнивши форму.
Проєкт реалізується за спільної ініціативи У партнерстві з Національним Музеєм Чорнобиль, МГО «Центр Прип'ять.ком», МО «Союз Чорнобиль-Фукусима», МГО «Європейський Інститут Чорнобиля», «Українська Спілка ветеранів Афганістану та Чорнобиля», проект «Звуки Чорнобиля», Офіційний мобільний додаток «Chornobyl APP», виставка ARTEFACT: CHORNOBYL, «Урок пам’яті Чорнобиля для 1-11 класів». 

 

 

 

 

Коментарі

Популярні публікації