«Ніч у Музеї науки» відбудеться у столиці 18 травня


Оживити велосипед з квадратними колесами, запустити повітряну гармату, активувати людську головоломку, «розбудити» інтерактивну пісочницю та ще багато всього цікавого повинні будуть зробити відвідувачі Музею науки Малої академії наук. Задача ускладнюється тим, що всі ці дії потрібно зробити у темряві. Звичайно, будуть підказки – голосові та світлові, але більша частина музею під час випробування буде занурена у напівморок. І це не випадково: так Мала академія наук проводить «Ніч у музеї науки». Захід приурочений одразу до двох «професійних» свят – Міжнародного дня музеїв, що відзначається 18 травня, та Дня науки в Україні, який цього року припав на 15 травня, але різноманітні наукові активності триватимуть в Україні протягом тижня. «Ніч у Музеї науки» відбудеться 17 травня для представників ЗМІ та обмеженого кола відвідувачів та 18 травня для більш широкого кола відвідувачів. Згідно карантинних обмежень захід триватиме до 22 години.
«Щороку до Міжнародного дня музеїв проходять різноманітні цікаві заходив музеях світу, об’єднані однією тематикою. Цього року вона звучить як «Майбутнє музеїв: відновлення та переосмислення» і це дуже доречно, адже музеї, якими б консервативними і серйозними закладами не видавалися з першого погляду, насправді мають бути прогресивними осередками, які йдуть у ногу з часом. Сьогодні музеї переживають період трансформації і ті, хто успішно його подолають, збережуть свого відвідувача. Для Музею науки відвідувачі надзвичайно цінні. До того ж, де, як не у Музеї науки, реалізовувати інновації? «Ніч в Музеї науки» стане яскравим прикладом того, якими можуть стати музеї майбутнього», - зазначає керівниця Музею науки Малої академії наук Марія Дуброва.
«Ніч у Музеї науки» відбудеться з елементами діджиталізації: відвідувачі самі будуть знаходитися в музеї та активовувати експонати, біля яких зазвичай можна знайти обізнаних інтерпретаторів. Таким чином у Музеї хочуть показати, що гіди, екскурсоводи чи інтерпретатори – не обов’язкова складова сучасного музею. Звичайно, відмовлятися від них не потрібно, але в деяких ситуаціях можливі альтернативи.
Музей науки Малої академії наук – це перший державний музей, де зібрані наукові експонати з усього світу. Був відкритий у жовтні 2020 року. За перший тиждень роботи до Музею завітали більше 5 тисяч відвідувачів. Основна місія Музею – стати місцем, з якого починається шлях дитини в дивовижний світ науки. Кожен відвідувач має пам’ятати головне правило Музею: тут заборонено НЕ торкатися експонатів! Простір поділений на килька зон: дивна материя, акустика, людина, оптика, великі винаходи. Також у Музеї науки діють освітні програми для дітей різного віку, серед яких: майстер-клас «Аліса в Задзеркаллі», квест «Гаррі Поттер», практичне заняття «Від ложки до GPS» та багато інших активностей. Мала академія наук планує відкривати Музеї науки в різних містах України.

Коментарі

Популярні публікації