Центр Помпіду офіційно анонсував виставку українського мистецтва у Франції

7-го липня в Києві на відкритті форуму «M17 International Art Collectors’Forum» відбулася офіційна презентація проєкту «Україна в Помпіду». Куратор Національного центру мистецтва і культури імені Жоржа Помпіду Ніколя Луччі-Гутников вперше офіційно підтвердив закінчення конкурсної комісії та початок підготовки до виставки українського сучасного мистецтва в їхній інституції. А кураторка Вікторія Бавикіна вперше представила публіці перелік та зображення творів, які українські колекціонери передали в якості дару у постійну колекцію Центру Помпіду.
Проєкт «Україна в Помпіду» є абсолютним прецедентом. Завдяки ньому вперше в історії у одній із топ-5 світових арт-установ пройде повноцінна виставка українського сучасного мистецтва періоду від 60-х років ХХ сторіччя до сьогодні. Загалом до експозиції увійде 164 роботи українських митців: Олександра Ройтбурда, Жанни Кадирової, Олега Мальованого, Євгена Павлова та багатьох інших. В офіційній презентації взяли участь ініціатори та ключові учасники проєкту «Україна в Помпіду»: члени Українського Клубу Колекціонерів Сучасного Мистецтва, українськи куратори та мистецтвознавці, радниця Посла Франції з культурних питань Наталі Берас, а також куратор Центру Помпіду Ніколя Луччі-Гутников.
«Перш за все, нас вразила чудова кондиція дарованих робіт. Окремо ми відзначили регіональну різноманітність українських дарів Центру Помпіду, які репрезентують культуру різних частин країни та відтворюють історичний континуум об’єктами мистецтва: з 60-х років до сьогодні. Комісія мала дуже позитивне враження від колекції і зараз можемо офіційно заявити, що дари є частиною виставки в Центрі Помпіду. Це неймовірна подія, адже ми (Центр Помпіду – прим.) прагнемо зобразити глобальну панораму мистецтва у світі. І репрезентація української культури є дуже важливою у контексті відтворення мистецтва Східної Європи», – коментує реалізацію проєкту «Україна в Помпіду» куратор Центру Помпіду, Ніколя Луччі-Гутников.
«Ми раді, що багаторічна праця та ентузіазм українських приватних колекціонерів та мистецтвознавців дали свій результат. Проведення виставки в Центрі Помпіду – це фактично визнання незалежності та унікальності українського сучасного мистецтва на найвищому рівні. З нетерпінням чекаємо оголошення точної дати відкриття виставки, а поки – працюємо далі, адже попри це вагоме досягнення, українському мистецтву ще є куди розвиватися», – підсумовує Зенко Афтаназів,
Президент Українського Клубу Колекціонерів Сучасного Мистецтва та головний ідейний натхненник проєкту «Україна в Помпіду».
Виставка українського сучасного мистецтва в Центрі Помпіду пройде у 2022

Коментарі

Популярні публікації