Вбрання Одрі Хепберн вперше в Києві!

 З 16 по 31 грудня 2021 року в арт-просторі Mandarin Maison (5-й поверх Mandarin Plaza, вул. Басейна, 6) проходитиме виставка італійського модного дому Gattinoni «Мода і зірки за часів Голлівуду на Тибрі», до експозиції якої входить 30 експонатів. Це – вбрання, створені Фернандою Гаттіноні для Одрі Хепберн, Інгрід Бергман, Лани Тернер, Анни Маньяні та інших кінозірок середини ХХ сторіччя.    


Виставка «Фернанда Гаттіноні. Мода і зірки за часів Голлівуду на Тибрі», організована президентом Gattinoni Couture Стефано Домінелла, за ініціативи Посольства Італії в Україні та Італійського Інституту культури в Україні в партнерстві з Будинком подарунків і декору Mandarin Maison. 

«Для нас велика честь мати можливість представити в Києві пересувну виставку найвідоміших сценічних костюмів в історії світового кінематографа, майстерно виготовлених Фернандою Гаттіноні. Тепер Київ має можливість безпосередньо оцінити костюми, які багато в чому вплинули на уяву поколінь любителів мистецтва кіно та геніальну майстерність італійської моди у світі» - сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні П’єр Франческо Дзадзо.

«Ми в своєму арт-просторі повсякчас проводимо цікаві та змістовні виставки. Але ця – особлива. З великою радістю ми долучилися до цього проекту, щоб всі кияни та гості нашого міста могли наживо побачити всю красу та витонченість вбрань кінодів роботи великої Фернанди Гаттіноні» - зауважив засновник Mandarin Maison та ініціатор арт-проекту «Без обмежень» Олег Дзюбяк.  

Виставка створена завдяки історичному архіву Будинку Гаттіноні (Maison Gattinoni), і описує стосунки між великою італійською модельєршею Фернандою Гаттіноні та деякими з головних дів років Голлівуду на Тибрі та Дольче Віти.








З другої половини 1940-х років римське ательє Фернанди Гаттіноні стало постійним місцем візиту міжнародної спілки, яка відвідувала столицю Італії. Окрім перших леді та дружин послів – від Евіти Перон до Клер Бут Люс – її клієнтами є ряд кінозірок, зокрема Анук Еме, Інгрід Бергман, Люсія Бозе, Бетт Девіс, Марлен Дітріх, Росселла Фальк, Одрі Хепберн, Джина Лоллобріджіда, Анна Маньяні, Кім Новак, Лана Тернер, Моніка Вітті та Елізабет Тейлор, Аніта Екберг.




Ця виставка присвячена їм, акторкам, які обрали Фернанду Гаттіноні своїм улюбленим дизайнером. Маршрут розпочнеться з одягу з приватного гардеробу та сценічних костюмів з фільмів «Європа 51» (1952) та «Квітка кактусу» (1969), виготовленими для Інгрід Бергман, та перейде до Лани Тернер, вірної клієнтки Фернанди Гаттіноні з 1953 року, коли вона прибула в Рим для зйомок в драмі «Полум’я і плоть» (1954), відомому фільмі відзнятому в недорогих студіях Cinecittà. Далі – кілька луків з колекції до фільму «Казанова» (1958), що належали Кім Новак, а потім – мікроколекція маленьких чорних суконь з особистого гардеробу Анни Маньяні. Спеціальний розділ присвячений Одрі Хепберн і вбранню, що створила для неї Фернанда Гаттіноні для ролі Наташі у фільмі «Війна і мир» (1956).

Ця експозиція подорожує по всьому світу з 2010 року: вона вже встигли побувати у Парижі, Римі, Лондоні, Нью-Йорку, Берліні, Ер-Ріяді, Бангкоку та інших містах. Куратор київської виставки – Таня Бернер. А на відкриття виставки до Києва спеціально прилетіли Стефано Домінелла - президент модного дому Gattinoni та Франческо Трицца – офіційний діджей показів Dolce&Gabbana, Венеційського фестивалю та фестивалю в Сан-Ремо.



















Коментарі

Популярні публікації