Вперше в Україні: унікальний арт-проєкт україно-американського художника Макса Вітика “Воїни світла

 


В Національному музеї “Київська картинна галерея” вул. (Терещенківська, 9) 2 жовтня відкриється доброчинний мистецький проєкт україно-американського художника Макса Вітика.  Експозиція виставки складається з 25 робіт, в її основі -  унікальна серія “Воїни світла” з 12-ті полотен великого розміру (2 на 3 метри). Серія “Воїни світла” розповідає про історичні революційні та воєнні події, які пережив художник під час його перебування в Україні у 2013 – 2015 роках. Раніше ця серія вже виставлялась у музеях та галереях Базеля, Гааги, Каїру, Нью-Йорку, Техасу та Маямі, а тепер ці роботи вперше демонструються в Україні задля підтримки країни під час війни. Виставка працюватиме з 2 по 30 жовтня. Музей працює з 11:00 до 17:00 щодня, крім понеділка та четверга. Каса музею - до 16:30.

Макс Вітик:Коли я працював над серією Воїнів світла, я думав про людей, яких бачив у Києві під час революції: відкриті, доброзичливі, нерозважливо хоробрі, наївні і чисті, майже як діти. У циклі важливу роль відіграє колір - я прагнув перенести на полотно вибухові емоції, пережиті на Майдані, заповнюючи простір навколо нас енергією вибухів кольорів. Тепер, після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, ці роботи набули для мене нових сенсів та ще більшої актуальності. Я розумів, що маю показати їх тут, вдома - в Україні”.
Нахла Самаха, письменниця і художній редактор, Єгипет: Емоційна вразливість Воїнів Світла спонукає до змін, це нібито йти в бій голим... певна нагота, захищена лише непохитною вірою в ідеали. У роботах Вітика відчувається не стільки особистий задум, скільки щось на кшталт оди,  уклін духові змін — духові, охопленого легковірною надією на щось краще... щось щасливіше”. 
Олеся Авраменко, український мистецтвознавець, куратор, арт-критик, Україна:Кожне полотно серії Макса Вітика “Воїни світла” - драматична і мудра казка, написана мовою живопису: дивитися не передивитися, розбирати недібрати.”
Аннелін Бруніс,  підприємиця, радниця з мистецьких питань і письменниця, керівниця компаній Tang Art Advisory і Кatapult Art Management, США:У серії “Воїни світла”, що стала безпосереднім результатом української революції 2014 року, Вітик  використовує символіку, фольклор, можливо релігію, для осмислення суворих реалій війни. Йому, народженому в Україні, цей конфлікт був особливо близький ще й через те, що він був там, на Майдані, під час найтрагічніших подій лютого того року. 
ЩО: Доброчинний мистецький проєкт Макса Вітика “Воїни світла”
ДЕ: Національний музей “Київська картинна галерея” вул. (Київ, Терещенківська, 9)
КОЛИ: 2-30 жовтня з 11:00 до 17:00 щодня, крім понеділка та четверга. Каса музею - до 16:30.

Біографія
Макс Вітик – українсько-американський митець, який народився у Львові, вивчав геологію у Львівському університеті, 1989-го здобув науковий ступінь кандидата наук. Того ж року переїхав до Канади, пізніше — до США, де продовжував навчатися і працювати як геолог. Під час тривалих подорожей він вивчав американське сучасне мистецтво та зайнявся живописом під початковим впливом художників школи американського абстрактного експресіонізму. З 2005  Вітик працював в Україні, Єгипті та Нідерландах та США, а з 2020 року постійно проживає і працює в Україні.
В своїх роботах митець досліджує як образне, так і абстрактне мистецтво, натхненний своїми геологічними знаннями. Відтоді Вітик багато виставлявся, привертаючи аудиторію своїм особливим мистецьким баченням.
Повна абстракція - це за визначенням повна відсутність предмета. Абстрактна серія скульптурних картин Макса Вітика видається абсолютно нерепрезентативною, але базується на найконкретнішому сюжеті — геологічних утвореннях планети Земля. Вітик розробив унікальну нову техніку, яка базується на дивовижних текстурах, що нагадують яскраві скельні утворення. Ці текстури  течуть як розплавлена магма на великих полотнах, ніби в будь-який момент можуть піддатися силі тяжіння та пролитися з картини. Кольори в поєднанні з текстурами подібними на гірську породу говорять про давно поховані шари доісторичної Землі та водночас про унікальні мінерали, які є надто фантастичними, щоб бути пов’язаними з цією планетою. 
Фігуративне мистецтво Вітика – це дослідження наративних елементів і фігур зі стародавніх наскельних гравюр як міфологічних і фольклорних символів. У цих серіалах згадуються частини міфів, традицій і розуміння універсальних неоміфологічних химерних образів людей, тварин і рослин. Головною ниткою образотворчого мистецтва Вітика є пафос наївних візій. В одній із останніх серій «Воїни світла» митець «модернізує» архетипний містичний матеріал, щоби перенести сучасні події на площину вічної боротьби добра і зла.
Макс Вітик багато виставлявся, включно з нещодавніми персональними виставками в Українському інституті Америки в Нью-Йорку, галереї ArtMarts у Каїрі, Єгипет та Міжнародному музеї мистецтва, Макаллен, Техас. Його персональні виставки були представлені на ярмарку Scope Art у Базелі, ярмарках Context Art у Нью-Йорку та Маямі, а також на Art Kyiv Contemporary Fair в Україні. Роботи Вітика були включені в різноманітні групові виставки в мистецьких інституціях за кордоном, у тому числі на Novomatic Forum у Відні, Darb Art Center у Каїрі та Колекції музею Арсенал у Києві. Його проєкт «Енергія» нещодавно відкрився в Києві і знаходиться в постійний експозиції в центральному офісі  “Нафтогазу”.
 Роботи Вітика входять до приватних та постійних музейних колекцій по всьому світу.

Коментарі

Популярні публікації