Biennale завершилася. Війна – ні.

 

7 місяців робота "Без Жінок" художниці Зінаїди Кубар була представлена на Венеційській Biennale Arte 2022 в галереї Spiazzi, об'єднавши навколо себе понад 12 тис. відвідувачів із різних куточків світу. Куратором виставки став Пітер Дорошенко (США).

Робота "Без Жінок" оповідає про чоловіків пастухів, які по 4-5 місяців живуть відлюдно серед дикої природи на полонинах карпатських гір. Побут їхній скидається на чернечий. На тлі атрибутів сучасного світу неперервною ниткою тчуться живі традиції, як-от вівчарство й виробництво традиційного сиру бринза. У тяжкій праці, глибокій сублімації сильної та чистої чоловічої енергії відкривається оновлене єство чоловічої природи, яка трансформується в інші форми буття. Саме попадаючи у складні умови, чоловік цілковито й виразно розкриває свою глибинну природу, а споглядач дістає можливість по-іншому поглянути на світ і збагнути природу його речей.


Свою роботу Зінаїда поклала намір створити на початку першої хвилі війни 2014 року. А вже 2022-го відкриття Бієнале й представлення на ній витвору мисткині припало на найгарячішу фазу українсько-російського протистояння. В період повномасштабного вторгнення московського окупанта в Україну її громадяни масово покидали батьківщину, жінок і дітей серед них налічувалося близько 5 мільйонів. Назва роботи “Без Жінок” стала прикметною.

"Я загадувала, що в разі дійсного завершення цієї жорстокої війни Московії з Україною, обов’язково приїду та зроблю публічне відкриття виставки, — розповідає художниця Зінаїда. — Однак цього не відбулося. Щодня мирний народ України потерпає від обстрілів цивільних об'єктів та інфраструктури бомбами, мінами, ракетами. Нескінченні перебої зі світлом, водою і теплопостачанням, втрата житла, каліцтва, смерті. Смисл роботи змінився, тепер вона присвячена чоловікам, які нині боронять нашу Вітчизну. Нагадування про це відбувається через візуальні образи в роботі, за допомогою яких розкривається проста чоловіча природа. Я не маю приводу радіти тут, але єдине, що досі мене надихає, – це велика мужність воїнів, захисників моєї країни, незламних сердечних і талановитих людей, які гартують у святій для всіх українців борні свій дух, дух нації; а також любов і дари моєї землі, багатої на культуру, традиції, духовні та матеріальні ресурси. Яка ж вона плодюча й цінна!.. Природа її оздоблює й дає укупі ресурс народові: кожний береже і дбає про свою ділянку, дім доповнює городом, прикрашає квітником, і все це скріплюється охайним побутом. Навіть багатоповерхівки в українському місті прикрашають невеликими садочками, на яких викохують насаджені квіти, рослини й дерева. Я пишаюся своєю землею та народом все більше й більше. Я змінила своє ставлення до деяких країн світу, які проявили себе так чи інак дієвою реакцією на цю війну. Я не змінила рішення жити й продовжувати свою справу на рідній землі. Так, багато родин / пар / об’єднань розлучилися чи втратили одне одного в цей буремний час. Це сумно, важко, але я маю світлу надію на краще близьке майбутнє. Дедалі більше ми цінуємо своє, одне одного і ще ліпше бачимо справжнє обличчя ворога. В умовах теперішнього життя ми проходимо випробування на витривалість; військовий вишкіл, знання тактичної медицини, якщо ми живемо не в місті, одні з найактуальніших нині речей. До волонтерства береться кожен. Школярам і студентам теж випали випробування: навчатися тепер складніше, проте конче потрібно виховувати самодисципліну”.


Ця новаторська виставка Зінаїди підсумовує минуле та сьогодення в унікальній українській культурній перспективі. За допомогою відео мисткиня фіксує, ставить питання і нагадує про моменти, які створили розповіді про відлюдницьке місце в Карпатських горах.

Як повідомляє пресслужба La Biennale di Venezia, цього року зареєстровано рекорд відвідуваності. Загалом продано понад 800 000 квитків, 22 498 людей відвідало попередній перегляд, – отож кількість відвідувачів зросла на 35% за 197 днів виставки, як рівняти до 173 днів 2019 року.

Це найвища кількість відвідувачів за всю 127-ми річну історію проведення Biennale Arte 2022.

Навіть враховуючи довшу тривалість виставки, різниця значна, надто ж з огляду на обмеження подорожей через пандемію.

Коментарі

Популярні публікації