Відкриття картинної галереї «Віддзеркалення часу» в Історичному музеї КЗ КОР "Вишгородський історико-культурний заповідник"


Днями в Історичному музеї КЗ КОР "Вишгородський історико-культурний заповідник" відбулося відкриття картинної галереї «Віддзеркалення часу» та презентація Першої художньої колективної виставки "Відображення" — простору, який сприяє зближенню мистецтва та глядачів. Місця, де відвідувачі можуть спостерігати, вивчати та розуміти мистецтво різних епох і стилів.


««Віддзеркалення часу» — не просто картинна галерея. Це культурний хаб, місце для творчих зустрічей з митцями та обміну досвідом, місце для спілкування та обговорення нагальних питань про мистецтво, культуру та культурну спадщину» — зазначає керівник та куратор проєкту, кандидат історичних наук, директор КЗ КОР "Вишгородський історико-культурний заповідник" Влада Литовченко.






Художня колективна виставка "Відображення" — це відображення творчості чотирьох художників-імпресіоністів, а саме: Сергія Алієва-Ковики, Андрія Кописова, Андрія Карповича та Ігоря Куделіна з м. Дніпро.


«В експозиції виставки на полотнах відображено інтерпретоване бачення навколишнього світу майстрами пензля, їх власні переживання та емоції» — розповідає куратор проєкту, член Національної спілки художників України, науковий співробітник КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» Євгенія Липовецька — «Мова візуального мистецтва, як і будь-яка інша, є системою знаків, інструментом комунікації, мислення та накопичення знань».




Галерея сприятиме освіті, культурному обміну та створюватиме платформу для творчих виявів, сприяючи розвитку мистецтва та його розумінню серед широкої аудиторії. Вона також відіграє роль утримання та презентації цінних художніх творів, забезпечуючи їм публічний доступ та зберігаючи культурну спадщину для майбутніх поколінь.


«Дякуємо нашим меценатам, які передали на тимчасове зберігання КЗ КОР "Вишгородський історико-культурний заповідник" колекцію картин, які ми можемо презентувати для широкого загалу. І дякуємо всім партнерам, завдяки яким відбулося відкриття картинної галереї в Історичному музеї КЗ КОР "Вишгородський історико-культурний заповідник» — додає координатор проєкту, заступник директора з загальних питань КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» Ірина Кириченко.
Вдивляючись на полотна відомих та талановитих художників, які презентовано на виставці, можна з упевненістю сказати, що кожен з них має власний почерк, що є найбільшою цінністю творчості майстра.
Історичний музей ВІКЗ: м. Вишгород, вул. Шкільна, 58.
Детальніше на сайті: https://vikz.org.ua/

Про експозицію та художників
.

Значної уваги в експозиції виставки заслуговують дві роботи Сергія Алієва-Ковики із серії "Жебраки" проєкту "Поза зоною комфорту", який був презентований художником у 2018 році в Музеї українського живопису в м. Дніпро. Серія робіт "Жебраки" - це серія портретів про людей, про буття і про наше незнання, а як завтра повернеться наше життя, тих, від кого ми відводимо очі, тих, кого ми воліємо не знати, тих, кого ми не поважаємо. Жебраки, це люди ВОЛІ, ДОЛІ, БОЛЮ... Люди, які давно ПОЗА ЗОНОЮ наших сердець, уваги й зору.

Також уваги заслуговує портрет написаний в темних тонах зі світлим образом жінки, яка є уособленням української жінки у вишитій сорочці, молодого художника, члена Національної спілки художників України, Андрія Кописова, якого в мистецькому колі називають українським Клодом Моне.

Також на виставці представлено серію робіт Ігоря Куделіна, створених художником в експериментальній авторській техніці, точок квадратної форми. На думку самого художника, це дає змогу продемонструвати універсальність нашого світу, який складається з найдрібніших частинок, що дозволяють створити найрізноманітніші поєднання відображення абстрактного і психологічного світу.

Найбільшу частину експозиції представлено мальовничими полотнами художника Андрія Карповича. Його пейзажі, це неймовірно емоційне зображення природи, її мінливості, туманливості ранку та багряності заходу сонця. Художник абстрактно, але дуже реалістично передає широкими мазками пензля безкраї краєвиди нашої країни.





Коментарі

Популярні публікації